Sarajevo National Concert Hall

Categories: play research unbuilt

location: Bosnia Herzegovina
date: 1999
m2: 6500
euroM2: 1450

client: Sarajevo + Zone Attive
colaborators: AKT, BDSP, Halcrow Fox, Sandy Brown, Carr & Angier, DLE
contact: andrew@urbanfuture.org

description: The project extends the public surface of the city of Sarajevo into and under the ground,forming a continuous space wrapping the foyers, the auditoriums and the service areas as well as an outdoor landscape above which bleeds into the surrounding parks. The surrounding surface of the parkscape dissolves into and continues underground in a whirlpool movement allowing access from several critical viewpoints. The bifurcated landscaping creates openings for entrances and natural lighting. The surface also expands and contracts on its way down, accommodating different events through the building.

urban future organization©2012